Aanbevelingen

Deze crowdfundingsactie wordt aanbevolen door:

Mirjam SchwarzMathijs ten Broeke...

Het verhaal achter Franziska’s camera

Ik ben diep geraakt door het bijzondere verhaal dat Ruud Smit mij vertelde. Daarom ondersteun ik, als bestuurslid van de Nederlands Israëlitische Gemeente Winterswijk, van harte zijn plan om met de camera van Franziska Grün de joodse begraafplaatsen in de Achterhoek vast te leggen.

Die camera is de verbinding tussen Ruud Smit en Franziska Grün.

De jonge vrouw heeft als onderduiker een veilige plek gevonden bij de grootouders van Ruud. Maar zij mist haar grote liefde Max, die in 1940 in Westerbork terecht is gekomen. Franziska reist ook naar dat kamp. Daar trouwen ze, in dat kamp wordt ook hun zoontje Robert geboren. Franziska, Max en Robert worden alle drie in Auschwitz vermoord. Haar camera is achtergebleven in het huis van de grootouders van Ruud Smit.

De geschiedenis van deze jonge joodse vrouw wordt verteld met behulp van de foto’s, die hij met háár camera maakt. Haar verhaal krijgt daardoor een bijzondere lading. Het zijn foto’s die twee verhalen vertellen: over de zoektocht naar Franziska Grün en haar familie, en tegelijk het vastleggen van het joods erfgoed in de Achterhoek.

  • Mirjam Schwarz, bestuurslid van de Nederlands Israëlitische Gemeente Winterswijk.
Mathijs ten Broeke, wethouder Zorg, Wonen & Cultuur van de gemeente Zutphen

Mathijs ten Broeke, wethouder Zorg, Wonen & Cultuur van de gemeente Zutphen

Wat een indrukwekkend project, dat respectvol op de website wordt weergegeven. Ik vind het ook mooi dat het Warnshuus in onze gemeente in mei en juni de locatie is voor deze expositie.

Ik ondersteun het project van harte en wil graag bij de opening van de expositie op 12 mei aanwezig zijn.

  • Mathijs ten Broeke, wethouder Zorg, Wonen & Cultuur van de gemeente Zutphen.